Opäť závidím héliovému balóniku,pretože môže vyletieť tak vysoko,ako by som dnes chcela ja...

Ako dosiahnuť ideálne krivky: Večera (3)

24. června 2011 v 11:53 |  Chudnutie

Posledné jedlo pred spánkom je nemenej dôležitým ako raňajky či obed. A aj keď mnohé diétne programy radia ísť spať bez nej, neverte im! Večeru si po náročnom dni rozhodne zaslúžite, stačí sa len držať niekoľkých základných pravidiel.

Posledné jedlo musí byť tiež zdravé

Pre mnohé z nás je večera na rovnakom stupni ako obed. Večera by však nemala byť natoľko energeticky bohatá a mala by sa skladať z ľahko stráviteľných surovín. Klobáska a slaninka sú síce pre mnohých delikatesy, ale váš žalúdok bude s nimi zápasiť po celú noc. Večerné jedlo by vás síce malo zasýtiť, ale nie presýtiť.

Kedy večeru?

Táto otázka je jednou z najvýznamnejších otázok týkajúcich sa večere. Názory odborníkov sa rôznia: niektorí tvrdia, že po šiestej by ste jesť už nemali. Iní, že nie je dobré ísť spať s prázdnym žalúdkom, čo by ho mohlo rovnako zaťažiť ako spomenutá klobáska. Optimálne je preto jesť dve hodiny pred spaním ľahšie jedlo a neskôr piť len čistú vodu.

Čo na večeru

Niekomu stačí pohár stopercentného džúsu, inému nestačia ani dva krajce chleba. Večeru si voľte podľa vlastného apetítu a časových možností. Ak máte rady večeru teplú, uvarte si zeleninku na pare s kuracím mäsom. Po kalorickejšom obede si ako posledné jedlo pripravte len šalát alebo pár kúskov ovocia. Pri problémoch s trávením môžete vyskúšať probiotický jogurt s ovsenými vločkami. Vynikajúcou možnosťou sú lahodné nátierky zo zeleniny a nízkotučných syrov podávané s celozrnným pečivom. Pozor však na polotovary - nátierky si pripravte radšej sama, budete na sto percent vedieť, čo ste do nich dali.

Dôležité upozornenie

To, čo by ste na večeru rozhodne nemali jesť je všetko, čo obsahuje tuky a príliš veľkú dávku cukrov! Práve noc a spánok je hneď po obednej sieste druhým najvyšším bodom biorytmu vášho metabolizmu, no s tým rozdielom, že v spánku toľko energie čo poobede už nevydáte. Preto práve čokoládky a iné maškrtné delikatesky, tučné pochúťky, zemiačky či pukance, sú pomyselným zabijakom v diétach mnohých žien. Keď už chcete spáchať tento stravovací hriech, urobte tak ešte popoludní pred tým, kým podvečer pôjdete cvičiť. Vieme, nie je to jednoduché - no bez dodržiavania tohto dôležitého bodu pôjdu "kilečká" len veľmi ťažko dole...

Tip: Večera na každý deň

Pondelok: Zapečený pór
Pór zbavte listov, prekrojte na polovičku a uvarte v osolenej vode. Každú polovičku obaľte plátkom diétnej šunky, položte do zapekacej misy a posypte postrúhaným nízkotučným syrom. Príloha- ľahší zeleninový šalát a celozrnné pečivo.
Tip: Zapekajte aj iné druhy zeleniny- brokolicu, karfiol, špargľu a iné
Utorok: Sladká večera
V osolenej vode uvarte bezvaječné cestoviny. Do menšieho hrnca dajte 3- 4 hrste drobného ovocia ako jahody, maliny, černice, a i. Zalejte pohárom vody, pokvapkajte citrónovou šťavou a chvíľu povarte. Cestoviny na tanieri zmiešajte s ovocím.
Tip: Sladkomilné môžu do ovocnej zmesi pridať malú lyžičku medu.
Streda: Šalát ako hlavný chod
2 reďkovky, 2 cibuľky, 1 malú uhorku nakrájajte na kolieska, v miske zmiešajte s 1 vajíčkom uvareným na tvrdo a nakrájaným na malú kúsky. Ako dressing použite nízkotučný jogurt zmiešaný s čerstvými bylinkami.
Tip: Bojíte sa, že vás šalát nezasýti? Pridajte chudé kuracie či morčacie mäso a ľahká zdravá večera je na svete.
Štvrtok: Baklažánová nátierka
Vo vyhriatej rúre upečte 1 umytý a na polovicu prekrojený baklažán. Po upečení vydlabte dužinu a nakrájajte ju na malé kúsky. V miske zmiešajte s mladou cibuľkou, nakrájanými cherry paradajkami a 2 PL nízkotučného jogurtu. Osoľte, okoreňte a pridajte nakrájanú čerstvú bazalku. Natierajte na celozrnné pečivo.
Tip: Nátierky môžete vytvoriť naozaj z čohokoľvek. Otvorte chladničku a nebojte sa experimentovať.
Piatok: Plnené rajčiny
Z rajčín zrežte vrch a vydlabte vnútrajšok. Nakrájajte ho na malé kúsky a zmiešajte v miske s cottage cheesom, 3 plátkami nakrájanej diétnej šunky a čerstvou pažítkou. Osoľte a okoreňte. Zmesou plňte rajčiny a zapečte chvíľu vo vyhriatej rúre. Podávajte s celozrnným pečivom a šalátom.
Tip: Plňte aj papriku, šampiňóny, kaleráb či zemiaky.
Sobota: Diétne gazpacho
Nadrobno nakrájajte 1 cibuľu, 2 rajčiny, 1 uhorku a 2 farebné papriky. Pridajte 1 roztlačený strúčik cesnaku, paradajkovú šťavu, soľ, čierne korenie a trochu vínneho octu. Premiešajte a vychlaďte. Podávajte s chlebovými krútonmi- celozrnný chlieb pokrájajte na malé kúsky, dajte na plech, pokvapkajte olivovým olejom s roztlačeným strúčikom cesnaku a pečte v rúre dozlatista.
Tip: Nebojte sa ani klasických teplých polievok.
Nedeľa: Ananásový sen
Pár kúskov ananásu zmiešajte so žltým melónom a podávajte s čokoládovým müsli.
Tip: Ľahká večera vynikajúca po večernom cvičení.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Created by MyFitnessPal - Free Weight Loss Tools