Opäť závidím héliovému balóniku,pretože môže vyletieť tak vysoko,ako by som dnes chcela ja...

Ako dosiahnuť ideálne krivky: Obed (2)

23. června 2011 v 10:06 |  Chudnutie


Zdravý a kaloricky vyvážený obed dokáže naozaj zázraky. Správnym výberom surovín nielenže pomôžete organizmu zabezpečiť dostatok energie na jeho ďalšie fungovanie, ale pomaly môžete vďaka nemu aj chudnúť.

Povedzte ÁNO obedom

Obed zostáva stále jedným z najdôležitejších jedál dňa, ktoré by ste si za žiadnych okolností nemali odopierať. Počas redukčných diét v snahe zhodiť čo možno najviac kilogramov mnohé z nás ráno neraňajkujú, na obed zjedia jedno jablko a na záver dňa sú také hladné, že večer tesne pred spaním vyjedia celú chladničku. Chyba! Obed nemusí pozostávať z troch chodov, ale aj keď sa snažíte schudnúť, nezabúdajte, že obed by mal byť chodom teplým a dostatočne výživným.

Čo určite nie

V prvom rade by ste mali zabudnúť, na jedlo z fastfoodov, teda na hranolčeky, hamburgery a iné vyprážané "dobroty", ktoré majú dvojnásobnú kalorickú hodnotu ako normálny obed. Ani hotové jedlá zo supermarketov či rôzne nezdravé polotovary nie sú najlepšou voľbou. Snažte sa uvariť si obed doma, ale ak obedujete v práci, odolajte lákavým tučným, sladkým a príliš korenistým jedlám a ku každej porcii si ešte pridajte čerstvý zeleninový šalát. Že to nejde? Ale ide! Už aj reštaurácie upravujú jedálne lístky a myslia na tých, čo žijú zdravo!

Ako na to

Obedy by mali zasýtiť, ale nie zaťažiť. Porcia by mala byť stredná, teda už dopredu sa snažte odhadnúť, koľko by ste mali zjesť, aby ste neboli hladné. Rozhodne nemusíte zjesť všetko, čo máte na tanieri, ako nás to učili mamy. Z mäsových jedál si voľte chudé kuracie (poprípade morčacie) mäso a ryby, podávajte k nim ryžu, alebo zemiaky. A, samozrejme, veľké množstvo zeleniny. Zo syrov by pre vás mali byť povolené len nízkotučné, ako parmezán či mozzarela.

Aj príprava je dôležitá


Naučte sa pripravovať jedlá v pare - nielenže si zelenina udrží svoju farbu, ale aj dôležité vitamíny a minerálne látky. Počas leta by ste tiež mali objaviť čaro grilovania, keďže grilované mäso nevsiakne do seba zbytočný tuk, a tým pádom zabránite jeho vstupu do tela. Grilovať sa dnes dá aj v každej lepšej elektrickej rúre, takže nemusíte vlastniť záhradu, aby ste si ugrilovali nielen mäso, ale aj zeleninu.

Dezert a drink

Problémom počas jedenia stále zostáva, kedy sa vlastne máte napiť. Najlepšie je piť až po jedle, poprípade zapíjať jedlo malými dúškami. Správnou voľbou sú stolové neperlivé vody. Minerálky s bublinkami zbytočne vytvoria v žalúdku dojem plnosti, ktorý po chvíli zmizne a začnete hľadať čosi malé "na zahryznutie". Dezert v podobe keksíka či koláčika by ste mali zo svojho jedálneho lístka úplne vypustiť. Namiesto toho si dajte kúsok ovocia - jablko (ktoré podporí trávenie), banán (ktorý dodá energiu), alebo sezónne ovocie podľa chuti. Pre "sladkomilné" ženy sa odporúča kúsok červeného melóna, obsahujúceho dostatok prírodného sladu. A ak aj napriek všetkej vašej snahe musíte zhrešiť, tak si radšej vyberajte horkú čokoládu.

Tip od odborníkov: Obedy na každý deň


Pondelok:
Ugrilujte si zeleninu ako baklažán, cibuľka, kukurica, cukina, paprika. Podávajte s celozrnným pečivom.
Utorok:
Syr tofu poduste na olivovom oleji s nakrájanou cibuľkou, pórom, mrkvou, hráškom a inou zeleninou podľa chuti a podávajte s varenými zemiakmi a zeleninovou oblohou.
Streda
Morčacie prsia uvarte v pare a podávajte s čerstvým zeleninovým šalátom.
Štvrtok
Po uvarení zmiešajte bezvaječné cestoviny s paradajkami, paprikou, čiernymi olivami, syrom mozzarela a nakoniec posypte čerstvou bazalkou.
Piatok
Uvarenú ryžu zmiešajte s pórom poduseným na olivovom oleji a trochu pokoreňte.
Sobota
Polievka:
Na pare uvarenú brokolicu dajte do misky, pomaly primiešavajte nízkotučné mlieko, rozmixujte tak, aby bola polievka krémová. Chvíľu povarte a môžete podávať.


Hlavné jedlo:
V osolenej vode s trochou citrónovej šťavy uvarte špargľu. Vložte ju do zapekacej misy spolu s kuracími prsiami nakrájanými na prúžky. Trochu pokvapkajte olivovým olejom. Po upečení podávajte so cherry paradajkami a dressingom v podobe nízkotučného jogurtu.
Nedeľa
Rybiu filetu posolíte, okoreníte korením na ryby a uložíte do zapekacej misky, ktorú ste predtým potreli trochou olivového oleja. Pridajte k nej na kolieska nakrájané rajčiny, pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte čerstvými bylinkami. Zapečte v rúre. Ako prílohu podávajte zemiaky, ktoré môžete zapiecť spolu s rybou.

Niekoľko dôležitých bodov na záver:


  • Nevynechávajte obedy - je to dôležitá súčasť vášho denného prísunu potravy a energie, vynechávaním obedov "rozbijete" svoje stravovacie biorytmy, a teda ani nemôžete čakať, že schudnete
  • Pokiaľ je to možné redukujte vo vašom jedálnom lístku červené mäso na minimum, prednosť dajte hydine a rybám
  • Naučte sa variť na pare - je to zdravé a jedlo si tak zachováva skoro všetky živiny
  • Ak chcete niečo vyprážať (čo by ste radšej ani nemali), tak použite výhradne panenský olivový olej
  • Ku každému jedlu, ku ktorému sa to hodí, si doprajte zeleninovú oblohu
  • Ako dresing používajte výhradne odtučnený jogurt
 


Komentáře

1 little A little A | Web | 23. června 2011 v 13:24 | Reagovat

Mňam ty recepty už podle názvu zní úplně mňam!

2 Portia Portia | Web | 23. června 2011 v 16:26 | Reagovat

teď si rýpnu nevadí? řídíš se tím?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Created by MyFitnessPal - Free Weight Loss Tools